Ce este coafa rotatorilor?
Coafa rotatorilor este un grup de patru mușchi și tendoane care înconjoară articulația umărului și ajută atât la mișcarea acestuia cât și la stabilitate, având rolul de a centra capul humeral în cavitatea glenoidiană.Din punct de vedere anatomic sub denumirea de coafă rotatorie sunt cuprinși următorii mușchi: supraspinos, infraspinos, rotund mic și subscapular. Originea lor se află medial la nivelul scapulei (omoplatului), urmează un parcurs spre marginea laterală a umărului unde se continuă cu tendoanele corespunzătoare fiecărui mușchi și se inseră la nivelul capului humeral.
Ce este tendinita coafei rotatorilor?
Tendinita coafei rotatorilor este o afecțiune inflamatorie destul de comună care apare atunci când unul sau mai mulți dintre acești mușchi sau tendoane suferă leziuni, fie acestea acute traumatice, sau cronice prin suprasolicitare. Cel mai des întâlnim tendinita de supraspinos.
Cauzele tendinitei coafei rotatorilor
Cauzele tendinitei coafei rotatorilor pot fi împărțite în două categorii principale:
- Deteriorarea mecanică apare atunci când mușchii și tendoanele sunt suprasolicitate sau suferă un traumatism direct. Acest lucru poate fi cauzat de activități fizice repetitive, frecvent întâlnite la sportivi care practică sporturi precum ar fi înotul,voleiul, tenisul, etc. De asemenea, poate fi cauzat de o cădere sau o lovitură la umăr.
- Degenerarea apare pe măsură ce mușchii și tendoanele se uzează, odată cu înaintarea în vârstă. Acest tip de tendinită este mai frecvent întâlnit la persoanele de peste 40 de ani, și mult mai întâlnite la pacienții diagnosticați anterior cu artroza umărului
- Cauzele metabolice sau hormonale precum diabetul zaharat, tiroiditele, dereglările hormonale ovariene, dislipidemii, deficit de vitamina D, etc.
Factori de risc pentru tendinita coafei rotatorilor
- Odată cu înaintarea în vârstă, structura tendoanelor devine din ce în ce mai puțin flexibilă și crește riscul leziunilor. Factorii de risc generali pentru tendinita coafei rotatorilor includ:
- Vârsta înaintată
- Activitatea fizică intensă, cum ar fi sporturile care necesită efort cu brațele deasupra nivelului capului sau ocupațiile care necesită mișcări repetitive
- Traumatismele anterioare la umăr
- Existența degenerării articulare – artroza umărului
- O poziție incorectă a coloanei și a umărului, postura greșită
- Dislipedimii, diabet zaharat, menopauza, tiroidita autoimuna, hipotiroidism
Simptomele tendinitei de coafa rotatorie
Simptomele tendinitei coafei rotatorilor pot să varieze din punctul de vedere al intensității de la simptome ușoare resimțite uneori la anumite mișcări sau simptome severe, puternice care afectează activitatea zilnică a pacientului și generează o sursă importantă de disconfort
Caracteristicile durerii care apar cel mai frecvent în situația unei patologii inflamatorii a coafei rotatorii sunt organizate în:
- Durere la nivelul umărului, care poate fi severă și poate radia în braț
- Slăbiciune la ridicarea sau rotirea brațului
- Limitarea mișcării umărului
- Cracmente sau trosnituri la mișcarea umărului
- Durere nocturnă cu afectarea somnului
- Slăbiciune musculară asociată
- Scăderea mobilității brațului
- Incapacitatea de a menține anumite poziții ale brațului
Diagnostic tendinita coafa rotatori
Diagnosticul tendinitei coafei rotatorilor se face de obicei prin examinarea fizică a pacientului. Medicul va examina reproducerea durerii la mișcări specifice, slăbiciunea sau limitarea mișcării umărului, folosind teste clinice.
În unele cazuri, medicul poate solicita radiografii, tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua severitatea leziunii. De obicei, o simpla ecografie musculo-scheletală cofirmă diagnosticul de tendită a coafei rotatorilor.
Tratamentul tendinitei coafei rotatorilor
Tratamentul tendinitei coafei rotatorilor depinde de severitatea leziunii. În cele mai multe cazuri, tendinita coafei rotatorilor poate fi tratată prin tratament conservator , kinetoterapie si fizioterapie.
Terapia fizică va ajuta la reducerea durerii și a inflamației și va ajuta la refacerea forței și a mobilității umărului. Necesită o implicare serioasă din partea pacientului având în vedere durata tratamentului conservator care variază între 3 și 6 luni.
Ca și primă măsură de reducere a durerii și inflamației, se urmează o scurtă perioadă de imobilizare, într-o orteză simplă tip eșarfă sau de susținere a antebrațului (sling). Imobilizarea va fi însoțită de tratament antialgic și antiinflamator sistemic.
Programul de terapie fizică va include exerciții de stretching și de forță. Exercițiile vor fi progresive, începând cu mișcări simple și trecând treptat la mișcări mai complexe.
Uneori va fi recomandată de către medicul specialist o infiltrație subacromială cu derivat de cortizon.
În cazul eșecului tratamentului conservator, mai ales in situația rupturilor parțiale ale tendonului supraspinos apărute pe fond tendinopatic cronic sau în cazul instabilităților tendonului capului lung al bicepsului, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a trata leziunea.
Reabilitarea după tendinita de coafa a rotatorilor
Reabilitarea fizică după tendinita coafei rotatorilor este esențială pentru a recupera funcția umărului. Programul de reabilitare va fi stabilit de un medic specialist în recuperare medicală iar specialistul fiziokinetoterapeut va include exerciții de stretching și de forță.
Programul de reabilitare va începe cu exerciții ușoare și va progresa treptat la exerciții mai complexe.
Complicațiile tendinitei coafei rotatorilor
Fără tratament, modificările produse tendoanelor coafei rotatorii de către procesul inflamator pot deveni ireversibile. Complicațiile tendinitei coafei rotatorilor pot include:
- Durere cronică
- Ruptura tendoanelor
- Modificări posturale
- Extinderea inflamației spre tendoanele învecinate
Prevenirea tendinitei coafei rotatorilor
Nu există un mod sigur de a preveni tendinita coafei rotatorilor, dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul: încălziți-vă înainte de a efectua activități fizice care implică mișcări repetitive ale umărului, aveți grija unei posturi corecte și efectuați sport regulat.