Tendinita coafei rotatorilor este o cauză comună, des întâlnită la populația adultă de durere și incapacitate funcțională la nivelul umărului. Reprezintă o afecțiune inflamatorie produsă de multiple cauze. Este o patologie tot mai cunoscută de către pacienți, adresabilitatea este în creștere și metodele de tratament sunt în continuă dezvoltare, asigurând rezultate durabile care redau funcția umărului și întoarcerea la activitățile uzuale.
Anatomic, coafa rotatorie reprezintă ansamblul de patru mușchi care înconjoară articulația umărului. Umărul, la rândul său, este format din articularea a trei elemente osoase care aparțin humerusului, a omoplatului (scapulă) și a claviculei. Rolul coafei rotatorii este de a asigura mobilitatea umărului în toate planurile acestuia de mișcare cât și de a dezvolta o forță multidirecțională asupra capului humeral cu scopul de a-l centra în cavitatea glenoidiană a omoplatului pe parcursul mișcărilor conferindu-i stabilitate.
Cei patru mușchi care intră în componența coafei rotatorii sunt:
- mușchiul supraspinos
- mușchiul infraspinos
- mușchiul subscapular
- mușchiul rotund mic.
Aceștia sunt responsabili de mișcări particulare conferite de orientarea acestora, atât prin de locul lor de origine cât și de punctele de inserție la nivelul epifizei proximale a humerusului.
Tendoanele sunt structuri anatomice care continuă corpul muscular în apropierea inserției acestora pe os, fiind un sediu important al inflamației care produce tendinita coafei rotatorilor.
Tipuri de tendinită
Tendinita umărului este o afecțiune generală care poate avea diferite substraturi anatomo-patologice, punctul comun fiind inflamația. Astfel sindromul inflamator al umărului care este înglobat în termenul de tendinită inflamatorie a coafei rotatorii poate fi grupat atât din punct de vedere anatomic al tendoanelor afectate cât și după cauza determinantă a procesului inflamator.
Tendinita coafei rotatorilor
Tendoanele coafei rotatorilor pot suferi modificări inflamatorii degenerative, odată cu avansarea în vârstă, moment în care apar modificări metabolice locale în structura tendoanelor coafei rotatorilor. Aceste leziuni au tendința de a se vindeca natural și spontan, însă cu prețul modificării structurii locale printr-un tip inferior de colagen. Reacțiile repetate de leziune și vindecare antrenează și susțin procesul inflamator de la nivelul coafei rotatorilor. De asemenea, tendinita pe lânga cauza degenerativă, poate fi o consecință a unor traumatisme sau a unor microtraumatisme prin mișcări repetitive, situație des întâlnită la sportivi. Examinarea clinică cât și istoricul medical este importat de integrat de către medicul specialist ortoped pentru corecta diagnosticare și tratament al inflamației coafei rotatorii.
Tendinita de supraspinos
Este necesară a fi menționată separat astfel încât un procent foarte mare dintre pacienții care acuză durere la nivelul umărului suferă de fapt de tenidinita supraspinosului. Fenomenul inflamator poate atinge oricare dintre cei patru mușchi ai coafei rotatorilor, însă atât din practica clinică cât și din studiile de specialitate, s-a constatat predominanța acestui mușchi în cadrul leziunilor inflamatorii ale coafei rotatorii – probabil datorită funcției sale în mișcările curente de zi cu zi.
Tendinita calcificantă
Reprezintă de asemenea o cauză frecventă de durere severă la nievlul umărului. Statistic, afectează predominant femeile în jurul vârstei de 35 de ani și este din punct de vedere anatomopatologic o depunere de calciu în grosimea tendonului coafei rotatorii. Printre cauze se enumeră predispoziția genetică, traumatismele și vindecarea leziunilor prin depunere de calciu, anumite afecțiuni endocrine și metabolice etc. De cele mai multe ori însă, nu se poate găsi o cauză exactă.
Cauzele tendinitei de umăr
- Traumatisme, precum căderile sau accidentările sportive
- Suprasolicitarea umărului, în cazul meseriilor care necesită efectuarea mișcărilor repetitive sau anumite sporturi care necesită aruncarea sau lovirea mingii de deasupra nivelului capului
- Degenerarea tendonului asociată cu înaintarea în vărstă
- Anumite afecțiuni medicale precum artrita reumatoidă sau osteoartrita
- Calcificări la nivelul umărului
Simptome
- Durerea, este principalul simptom de la nivelul umărului. Poate fi accentuată de ridicarea laterală (mișcarea de abducție) a brațului sau ridicarea acestuia deasupra capului. Pot exista exacerbări nocture
- Inflamare și creșterea în volum (umflare) a zonei umărului
- Senzația de slăbiciune și pierdere a forței musculare
- Limitarea amplitudinii de mișcare a umărului
- Crepitații sau alte senzații precum cracmentele la nivelul umărului
Este recomandată adresarea la medicul specialist ortoped pentru oricare dintre simptomele enumerate mai sus în cadrul unui consult pentru a stabili un diagnostic la timp și a trata adecvat cauza responsabilă de modificările inflamatorii ale umărului.
Diagnostic
Diagnosticul tendinitei coafei rotatorilor se face de obicei prin examinarea fizică a pacientului. Medicul va examina reproducerea durerii la mișcări specifice, slăbiciunea sau limitarea mișcării umărului, folosind teste clinice.
În unele cazuri, medicul poate solicita radiografii, tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua severitatea leziunii. De obicei, o simpla ecografie musculo-scheletală cofirmă diagnosticul de tendită a coafei rotatorilor.
Opțiuni de tratament. Cum este vindecată tendinita umărului?
Tratamentul tendinitei coafei rotatorilor depinde de severitatea leziunii. În cele mai multe cazuri, tendinita coafei rotatorilor poate fi tratată prin tratament conservator medicamentos cu antiinflamatoare și antialgice, kinetoterapie si fizioterapie.
Terapia fizică va ajuta la reducerea durerii și a inflamației și va ajuta la refacerea forței și a mobilității umărului. Necesită o implicare serioasă din partea pacientului având în vedere durata tratamentului conservator care variază între 3 și 6 luni.
Ca și primă măsură de reducere a durerii și inflamației, se urmează o scurtă perioadă de imobilizare, într-o orteză simplă tip eșarfă sau de susținere a antebrațului (sling). Imobilizarea va fi însoțită de tratament antialgic și antiinflamator sistemic.
Programul de terapie fizică va include exerciții de stretching și de forță. Exercițiile vor fi progresive, începând cu mișcări simple și trecând treptat la mișcări mai complexe.
Uneori va fi recomandată de către medicul specialist o infiltrație subacromială cu derivat de cortizon.
În cazul eșecului tratamentului conservator, mai ales in situația rupturilor parțiale ale tendoanelor coafei, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a trata leziunea prin metode minim invazive de artroscopie de umăr.
Prevenirea tendinitei coafei rotatorilor
Nu există un mod sigur de a preveni tendinita coafei rotatorilor, dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul: încălziți-vă înainte de a efectua activități fizice care implică mișcări repetitive ale umărului, aveți grija unei posturi corecte și efectuați sport regulat.