Echipa Dr. Popescu este special pregătită să vă ajute pe întreaga perioadă de tratament și de convalescență. Comunicarea și informarea sunt esențiale în a înlătura orice nelamuriri sau griji.
Citiți documentația de mai jos pentru a înțelege care sunt pașii esențiali pentru o desfășurare optimă a tratamentului dumneavoastră, cu scopul de a atinge cel mai bun rezultat posibil.
Consultația inițială:
Este necesar să pregătiți un dosar medical care să conțină informații despre antecedentele medicale, alergii, lista de medicamente pe care le luați.
Pentru consultația inițială nu aveți nevoie întotdeauna de investigații imagistice costisitoare, precum RMN. Dacă nu ați făcut încă un RMN sau Artro-CT, radiografiile simple pot fi suficiente inițial. Este posibil să vă recomandăm efectuarea unui alt examen imagistic, cu cerințe specifice.
În cabinet, Dr. Popescu va documenta inițial istoricul medical, vă va examina clinic și eventual ecografic, iar la sfârșit vor fi analizate și imaginile puse la dispoziție. Într-un final se va stabili diagnosticul dvs și vi se va explica logica din spatele acestuia.
Opțiunile terapeutice conservative sau chirurgicale vă vor fi explicate împreună cu beneficii, complicații și riscuri specifice. Dumneavoastră împreună cu familia, asistați de Dr. Popescu, veți alege tratamentul potrivit situației dumneavoastră, în deplină cunoștință și informare.
Dr. Popescu conduce majoritatea intervențiilor chirurgicale din România în Spitalul Zetta, Departamentul de Ortopedie Sportivă. Noul bloc operator a fost proiectat și construit special pentru a acoperi logistica specifică procedurilor chirurgicale pentru membrul superior.
Tratamente
După informarea completă asupra situației medicale, puteți opta pentru:
-
- A nu urma niciun tratament
- Epuizarea tuturor opțiunilor terapeutice conservative și non invazive până la operație (fizioterapie, kinetoterapie, etc.)
- Infiltrații specifice indicate patologiei dvs
- Proceduri minim invazive
- Tratament chirurgical: artroscopie, deschis, protezare, etc.
- Second opinion cu un alt chirurg
Indiferent de alegerea dumneavoastră, veți fi susținut de chirurgul dvs și de către echipa spitalului Zetta. Fiecare etapă terapeutică este protocolizată în cel mai mic detaliu. Dr. Popescu folosește în practica sa curentă protocoale și ghiduri (europene) specifice de tratament și recuperare postoperatorie pentru patologiile membrului superior.
După realizarea cu succes a tratamentului chirurgical, îngrijirea dumneavoastră este preluată de către fizio-kineto-terapeuți acreditați parteneri, conform protocoalelor postoperatorii.
Pregătirea intervenției
-
- Admiterea pre-operatorie
Dr. Popescu și echipa sa lucrează eficient pentru a vă asigura că tratamentul dvs. chirurgical și reabilitarea postoperatorie este cât se poate de ușoară.
Siguranța și comunicarea au o importanță foarte mare. Ne străduim ca intervenția chirurgicală să aducă un risc minim pentru sănătatea dvs. generală și dacă aveți afecțiuni medicale preexistente, acestea să fie optimizate (minimizate) înainte de operație.
Pentru aceasta , dacă urmați o procedură chirurgicală majoră, vi se va cere să vă consultați și cu medicul anestezist. În plus , este posibil să fiți nevoit să consultați cardiologul, hematologul, dentistul, etc. pentru a obține permisiunea de a urma tratamentul și de a efectua operația.
-
- Consult anestezic
Medicul anestezist se va asigura că sunteți informat despre procedură și că riscurile anestezice sunt evaluate. Îngrijorările dvs. cu privire la operație vor fi abordate.
Dr. Popescu și medicii anesteziști colaboratori folosesc strategii si tehnici avansate de anestezie loco-regională. Nervii din jurul articulației dvs. sunt injectați cu un medicament anestezic local sub control ecografic. Acest lucru îl ajută pe Dr. Popescu să efectueze procedura în siguranță; dar, mai important, va veti trezi dupa operatie cu durere minimă, fara greață sau disconfort. Tehnicile avansate de blocare a nervilor locali au ajutat Dr. Popescu să realizeze spitalizari mai scurte, dureri minime postoperatorii și o recuperare mai rapidă.
Vi se pot solicita un test de sânge sau alte investigații relevante (inclusiv ECG, ecografie cardiacă, teste ale funcției pulmonare, după cum este necesar). De asemenea, poate fi necesar să contactăm alți specialiști pentru a decide multidisciplinar asupra raportului risc/beneficiu pentru procedura indicată.
Aduceți cu dumneavoastră lista medicamentelor pe care le luați zilnic, toate investigațiile și documentele medicale relevante în ziua consultației.
-
- Tratamentul durerii și anestezia loco-regionala
Dr. Popescu și anestezistii colaboratori folosesc strategii si tehnici avansate de anestezie loco-regională. Nervii din jurul articulației dvs. sunt injectați cu un medicament anestezic local sub control ecografic. Acest lucru îl ajută pe Dr. Popescu să efectueze procedura în siguranță; dar, mai important, va veti trezi dupa operatie cu durere minimă, fara greață sau disconfort.
Tehnicile avansate de blocare anestezica a nervilor locali îl ajuta pe Dr. Popescu să realizeze operatii in siguranta, spitalizari mai scurte, dureri minime postoperatorii și o recuperare mai rapidă.
Anestezistul va discuta în detaliu cu dvs despre blocul nervos periferic în consultația pre-chirurgicală.
Ziua interventiei
Postul:
- Este necesară respectarea duratei postului înainte de operație.
- De obicei, pacientul trebuie sa fie à jeun cu cel putin 6 ore inainte de interventie
- Consumul de alimente și lichide, precum si fumatul in cele 6-8 ore inainte pot avea un impact negativ asupra capacității anestezistului de a vă adormi pentru operație, iar acest lucru poate duce la amânare sau anulări.
- Vă rugăm să luați medicamentele zilnice cu o cantitate mică de apă, dacă acest lucru a fost consimțit de medic.
- Dacă operația dvs. este rezervată după ora 14:00, luați un mic dejun ușor.
Sosirea in spital:
- Vă rugăm să urmați rutina obișnuită (duș normal) înainte de a ajunge la spital.
- NU folosiți creme hidratante, uleiuri, balsamuri, unguente, lac de unghii pe membrul care va fi operat.
- Ajungeti la recepția spitalului la ora programată.
- Informați medicii daca ați oprit tratamentul anticoagulant.
- Vă rugăm să anunțați personalul de asistență chirurgicală de zi cu privire la eventualele tăieturi, vânătăi, erupții cutanate la nivelul membrelor.
- Brațul /umărul vor fi curățate cu o soluție antiseptică sterilă de clorhexidină sau betadină, acest lucru fiind important pentru intervenția chirurgicală. Colorantul roz sau galben persista de obicei o săptămână după operatie și se va estompa singur.
- Vă veți întâlni apoi cu anestezistul pentru anestezia loco-regională a nervilor periferici.
Externare si ingrijrea dupa operatie
-
- Pansamente
- După o intervenție chirurgicală veți avea un pansament personalizat. Vă rugăm să păstrați acest prim pansament intact până la prima schimbare a acestuia de către Dr. Popescu sau echipa sa.
- Puteți face duș zilnic, dar dacă aveți bandaje sau pansamente, vă rugăm să le acoperiți cu un înveliș impermeabil.
- De obicei, majoritatea inciziilor chirurgicale sunt vindecate bine după 2 săptămâni.
- Dacă ați suferit o intervenție chirurgicală la nivelul umarului, este normal ca inciziile dvs. să aibă secretii discrete de sange sau lichid galbui-roz. Operația artroscopica se efectuează cu apă și lichidul rezidual se scurge în general în 1-3 zile.
-
- Vânătăi
- Uneori vânătăile semnificative sunt observate în fața umărului sau de-a lungul mușchiului biceps. Acest lucru este normal și este legat de coborârea edemului în braț.
-
- Incizia
- Roșeața în jurul inciziei este foarte frecventă și nu ar trebui să fie o preocupare pentru primele 5 zile. Vă rugăm să ne comunicați de îndată dacă roșeața este asociată cu secreție abundentă după mai mult de 5 zile de la intervenția chirurgicală, dacă aveți roșeață răspândită departe de incizie sau dacă aveți febră.
-
- Dietă
- Vă recomandăm să luați o cina ușoară în seara operației și a doua zi, dar puteți relua dieta obișnuită imediat ce o tolerați.
- Vă rugăm să evitați comprimatele si suplimentele alimentare cu extract de pește timp de 2 săptămâni după operație.
-
- Somnul
- Adesea este foarte dificil de dormit în prima sau a doua săptămână după operația de umăr. Operația în sine poate interfera cu ciclul veghe-somn. În plus, mulți pacienți au dureri de umăr crescute când sunt culcați pe spate. Vă recomandăm să încercați să dormiți într-un șezlong sau într-o poziție a trunchiului usor ridicata în pat. Acest lucru este adesea mult mai confortabil.
- Puteți așeza o pernă între corp și braț și, de asemenea sub cot, pentru a vă îndepărta ușor brațul de corp. Acest lucru ajută adesea la atenuarea durerii. Orteza prescrisa trebuie purtata si noaptea.
-
- Orteza
- După operație umărul si bratul vor fi plasate într-o orteza moale. Aceasta trebuie purtata conform instrucțiunilor Dr. Popescu. Orteza este folosita pentru a ajuta la recuperarea postoperatorie, vindecare, cicatrizare și ajută la evitarea rănirilor sau accidentarilor neintenționate în perioada postoperatorie timpurie.
- Puteți îndepărta orteza seara, pentru a vă îmbăia, a vă îmbrăca și a mânca. Este important să folosiți mâna si cotul chiar din prima zi după operație pentru a mânca, a citi o carte, a ține telefonul / tableta etc.
- Evitați ridicarea greutăților mai mari de 2 kg cu brațul operat.
-
- Condusul autovehiculelor
- Nu aveți voie legal să conduceți atât timp cât brațul dvs. se afla într-o orteză.
- Vi se recomandă cu tărie să vă abțineți de la conducerea autovehiculelor atât timp cât brațul dvs. este într-o orteza.
- Nu conduceți sub influența analgezicelor de tip opioid.
-
- Fizio-kineto-terapie
- Decizia de a prescrie fizio- si kinetoterapie, precum și momentul începerii acestor activități, este luată de la caz la caz. Acest lucru va fi discutat cu dumneavoastră după operație.
- Dr. Popescu și echipa sa dedicată de terapeuți se vor asigura că programul dvs de reabilitare este adaptat nevoilor postoperatorii.
- Sunt folosite instrumente de reabilitare moderne, inovatoare si validate științific pentru a vă ajuta în recuperarea cat mai rapida.
- Vi se vor înmâna protocoale detaliate și precise de îngrijire post-operatorie.
Consultație control
La 7 si la 45 de zile dupa operație, la 3, 6 si 12 luni veți revedea chirurgul dvs pentru a evalua progresia postoperatorie sau a tratamentului conservator. In cadrul colaborarii cu fizio-kineto-terapeuții parteneri și medicii de familie sau reumatologi, evolutia postoperatorie este documentată și analizată multidisciplinar.
Considerente medico-legale
Ca pacient aveți drepturi și obligații reglementate de lege.
Comunicarea și informarea sunt esentiale în a înlătura orice nelamuriri sau griji.
Documentarea completa a tuturor pașilor diagnostici si terapeutici este esentiala in asigurarea implementarii corecte a tratamentului indicat.