De ce doare umărul? Durerea de umăr: cauze și tratament
Afecțiunile umărului apar frecvent în viața de zi cu zi și se manifestă cel mai des prin durere de umăr și reducerea mobilității. Cauzele durerii sunt variate și se pot datora mișcărilor repetitive la muncă, suprasolicitării mecanice, modificărilor metabolice legate de vârstă sau menopauză, traumatismelor acute sau în urma unor accidentări sportive mai vechi netratate. Durerea de umăr reprezintă întotdeauna un semnal de avertizare din partea corpului.
Articulația glenohumerală a umărului este o articulație tip hemisferă mare cu sprijin pe un soclu mic. Vă puteți imagina asemănarea cu o minge de golf așezată pe un tee. Umărul se păstrează stabil datorită interacțiunii ligamentelor, capsulei și straturilor de mușchi. Acest principiu special de construcție permite umărului o mare libertate de mișcare. Dezavantajul acestei biomecanici complicate este predispoziția la luxații (dislocarea umărului) și de cele mai multe ori predispoziția la deteriorare la suprasarcină sau din cauza mișcărilor repetitive. Problemele și afecțiunile biomecanice sunt traduse de obicei în durere de umăr, durerea având aspecte specifice fiecărei patologii.
Durere de umăr: avertisment din partea corpului
Oricare dintre următoarele cauze ar declanșa durere de umăr, durerea reprezintă întotdeauna un semnal de avertizare din partea corpului:
Impingement subacromial, bursita subacromială și tendinita umărului
Durerea de umăr este deseori declanșată de o anomalie în coafa rotatorilor: o inflamație, o tendinită, o ruptură parțială sau de o calcificare. Bursa subacromială se inflamează datorită numărului ridicat de celule inflamatorii trimise de organism special în regiune să vindece tendonul bolnav. Acestea ajung însoțite de mult lichid care umflă propriu-zis bursa. Inflamarea bursei subacromiale se numește bursită inflamatorie și produce durere de umăr. Aproape orice mișcare a brațului creează o presiune suplimentară pe bursa deja inflamată și va exacerba durerea, provocând așa numitul sindrom de impingement subacromial.
Organismul sesizează durerea exacerbată la mișcare și va produce mecanisme de compensare biomecanică să contracareze mișcările dureroase: muschii care coordonează mișcarea omoplatului pe torace vor funcționa anormal disbalansând și mai mult funcționarea umărului. Tabloul clinic se numește sindrom de impingement subacromial secundar. Așa se explică persistența contracturilor cronice a musculaturii gâtului, mușchiului trapez și a durerilor coloanei toracale sau între omoplați. Într-un final se creeaza un cerc vicios care întreține o inflamație cronică subacromială, o tendinita recalcitrantă a coafei rotatorilor, un disbalans muscular cu contracturi, o funcție redusă a articulației umărului și durere de umăr cronică.
Ruptura de coafă a rotatorilor. Ruptură tendon supraspinos. Ruptură tendon subscapular. Ruptură tendon infraspinos. Tendinita coafei rotatorilor
Mișcarea complexă în umăr este efectuată în principal de mai mulți mușchi care au origine pe omoplat. Patru dintre aceștia formează coafa rotatorilor – o structură tendinoasă asemănătoare unei manșete. Vă puteți imagina cusătura mânecii unei cămăși la nivelul umărului sau al epoleților. Manșeta sau coafa rotatorie se inseră pe capul humeral și este alcătuită din tendoanele mușchilor supraspinos, infraspinos, rotund mic și subscapular.
Cu ajutorul coafei rotatorilor efectuăm majoritatea mișcărilor brațului. Un accident sportiv sau uzura crescută ca urmare a stresului mecanic repetitiv pot duce la ruperea unuia sau mai multor tendoane în apropierea zonei de inserție pe os. Manifestarea clinică este prin durere și impotență funcțională. Incidența patologiilor la acest nivel crește odată cu vârsta.
Reinserția sau repararea chirurgicală a coafei rotatorilor este indicată atunci când tratamentul conservator ortopedic a fost epuizat. Sau când metodele alternative de tratament nu mai garantează o vindecare corectă. Artroscopia de umăr este metoda modernă ideală pentru un tratament minim invaziv și tratează atât cauza cât și durerea de umăr.
Instabilitatea umărului: Umăr dislocat. Umăr instabil dureros. Subluxația glenohumerală
Termenul de instabilitate a umărului descrie slăbirea capsulei și ligamentelor dintre humerus (hemisferă) și glenoidă (soclu). În cazul instabilității congenitale, suprafețele articulare nu asigură o stabilitate pasivă iar țesutul de susținere (ligamentele și capsula) este slab dezvoltat, ceea ce permite capului humeral să sară din articulație fără dificultate și fără a fi necesară vreo forță mare din exterior. O altă formă de instabilitate dobândită este întâlnită la adolescente care își pot disloca voluntar umărul, creându-și o obișnuință.
Luxația post-traumatică a umărului este mai des întâlnită la adultul tânăr în urma unei accidentări. În acest caz, umărul devine instabil și dureros datorită distrugerii aparatului capsulo-ligamentar, respectiv a labrumului glenoidian. În urma traumatismelor de mare intensitate pot apărea și fracturi ale glenoidei sau înfundări in suprafața capului humeral, acestea agravând instabilitatea umărului. În formele grave de instabilitate a umărului se asociază și rupturi de coafă a rotatorilor.
Calcificarea subacromială, impingement subacromial, umăr înghețat
Tendinita calcică sau calcificarea subacromială produce durere cronică de umăr, cu pusee dureroase insuportabile. În urma unei tendinite cronice a coafei rotatorilor, calciul se adună într-un depozit macroscopic asemanator cretei de scris la tabla, în interiorul tendonului și în bursa subacromială. Spațiul subacromial devine astfel mai strâmt și tendoanele ajung să fie astfel suplimentar iritate. Propriul sistem imun înțelege calcificarea drept corp străin și inflamează și mai mult bursa subacromială. Aceasta provoacă durere de umăr care iradiază pe braț, adesea până la cot.
Capsulita retractilă, cunoscută și sub denumirea de umăr înghețat, este caracterizată de rigiditate, limitarea mișcărilor și durere de umăr. Din motive încă necunoscute, capsula suferă un proces de îngroșare și rigidizare, ceea ce duce consecutiv la limitarea mișcărilor. În general, capsulita retractilă apare idiopatic la adultul tânăr, între vârstele 40-60 de ani, cu predominanță pentru sexul feminin. Apare de obicei în perioada pre și postmenopauză, uneori asociată unei calcificări subacromiale dar mai des asociată tendinitelor de coafă a rotatorilor.
Artroza umărului sau omartroza. Leziuni degenerative ale cartilajului glenohumeral
Artroza umărului este o modificare patologică degenerativă care se manifestă prin durere de umăr cronică și limitarea funcției umărului. Ea începe cu degradarea cartilajului de pe capul humeral și de pe glenoidă. Distrugerea cartilajului articular și ulterior a suprafețelor articulare conduc în timp la rigidizarea umărului, afectarea țesuturilor moi și la o limitare a mișcărilor, care devin din ce în ce mai dureroase, calitatea vieții reducându-se drastic. Tratamentele pentru artroza umărului (omartroză) variază de la terapii conservatoare, cum ar fi infiltrațiile cu hialuron, terapia cu PRP sau terapia cu celule stem în fazele incipiente ale bolii, până la implantarea unei proteze de umăr.
Protezarea umărului este unul dintre marile progrese în medicină. Scopul înlocuirii suprafețelor articulare este reducerea durerii și îmbunătățirea funcției umărului. Atunci când tendoanele coafei rotatorilor sunt intacte, se înlocuiesc doar suprafețele articulare respectând anatomia: capul humeral este înlocuit cu o hemisferă de metal (aliaj metal medical titan/nichel/cobalt) iar suprafața glenoidei cu un taler de polietilenă. Atunci când ligamentele, coafa și țesuturile moi sunt distruse iremediabil, se recurge la protezarea inversată: în locul glenoidei se implantează o glenosferă iar capul humeral se înlocuiește cu un soclu corespunzător. Protezarea țintește reconstrucția funcției normale a umărului și restituirea calității vieții în activitățile cotidiene.
Disjuncția acromio-claviculară acută sau cronică
Clavicula are rol asemănător unei grinzi sau unui catarg care ține umărul la distanță de corp în timp ce crează tensiune și lungimea de lucru necesară funcției muschilor coafei rotatorilor. Ea se articulează medial cu sternul și lateral cu acromionul, numit și tavanul umărului. Articulația acromio-claviculară este stabilizată de o capsulă puternică și de ligamentele acromio-claviculare și coraco-claviculare. Lezarea acestor ligamente apare în urma traumatismelor de mare intensitate și duc la instabilitatea articulației acromio-claviculare cu dureri atroce în primă fază și cu dislocarea capătului lateral al claviculei.
Dacă nu se intervine chirurgical în primele 3 săptămâni de la accidentare, instabilitatea se cronicizează, precum și durerea de umăr care devine permanentă. În situațiile acute se intervine minim invaziv, artroscopic. În cazurile cronice de disjuncție acromio-claviculară este necesara grefarea ligamentelor cu o autogrefă prelevată de obicei de la genunchi.
Chirurgia supraspecializată a umărului: artroscopie de umăr, chirurgie reconstructivă
Rolul chirurgului supraspecializat în chirurgia umărului este să înțeleagă perfect mecanismul apariției patologiei umărului, să pună un diagnostic corect, să îi explice pacientului lanțul cauzal și să ofere pacientului luarea deciziei informate asupra tuturor opțiunilor de tratament.
Opțiunile terapeutice în chirurgia umărului s-au dezvoltat rapid în ultimii ani. Multe boli pot fi tratate fără intervenții chirurgicale – prin infiltrații, terapie cu unde șoc sau fizioterapie și kinetoterapie. De obicei se începe cu epuizarea tratamentului conservator. Când acesta nu mai are efect dovedit se recurge la tratamentul chirurgical. Despre chirurgia supraspecializată a umărului, artroscopia de umăr și chirurgia reconstructivă de umăr puteți citi aici.
Experiența și competența medicului supraspecializat în chirurgia umărului sunt cruciale pentru o terapie de succes cu recuperare rapidă
Scopul principal al tratamentului este de a restabili rapid funcția și mobilitatea necesare activităților cotidiene. În multe cazuri, afecțiunile umărului pot fi tratate cu succes conservativ – ortopedic, cu ajutorul metodelor conservatoare, kinetoterapiei și programelor de antrenament ghidate medical. Abia după ce s-au epuizat toate metodele de tratament conservator și suferința persistă se poate discuta despre chirurgie.
Dacă totuși este necesară o operație, aceasta se realizează într-un cadru specific organizat, într-un centru dedicat chirurgiei umărului. Nu numai chirurgul trebuie să aibă o rutină riguroasă și o experiență vastă în artroscopia sau protezarea umărului, dar și echipa lui: medic anestezist, asistenții de sală, chirurgii secunzi, etc. Organizarea centrului este specifică datorită echipamentului special folosit doar în acest tip de intervenții.
Chirurgia supraspecializată a umărului, artroscopie de umăr
Chirurgia modernă a umărului este atât de avansată încât un chirurg ortoped generalist, care opereaza rutinat genunchi, traumatologie, gleznă, etc, nu poate performa și în chirurgia umărului. Asemenea unui sportiv de înaltă performanță, chirurgul de umăr este eficient și performant doar în disciplina sa, ocupându-se exclusiv de tratarea afecțiunilor umărului și niciodată de alte afecțiuni, ale șoldului, genunchiului sau coloanei de exemplu.
Succesul tratamentului începe întotdeauna cu o indicație terapeutică bazată pe o vastă expertiză în domeniu. De obicei se indică epuizarea tratamentului conservator și abia apoi sunt efectuate tehnici minim invazive, infiltrații, artroscopia de umăr, chirurgia reconstructivă, transferuri tendinoase sau înlocuirea articulației cu o proteză. Cu un tratament corect orientat și efectuat la timp se pot evita complicarea afecțiunilor umărului.
Maximul de șansă pentru pacient: tratament modern personalizat de către ortoped supraspecializat în chirurgia umărului
Dr. Popescu a adus în București experiența și logistica necesare tratării pacienților cu afecțiuni ale articulației umărului. Patologiile cronice, acute, de la severe la ușoare sunt adresate prin metode de tratament minim invaziv. Artroscopia de umăr, artroplastia și chirurgia reconstructivă sunt practicate la cele mai înalte standarde atât din perspectiva dotărilor tehnice și a logisticii sanitare, cât și al protocoalelor terapeutice care sunt similare cu cele din clinicile din Germania și din Franța, acolo unde Dr. Popescu s-a specializat.
Aveți întrebări despre tratamentul afecțiunilor de umăr în sport și în viața de zi cu zi? Pentru întrebări suplimentare sau programarea unei consultații, accesați vă rog pagina de contact sau butonul de mai jos.
Click pentru a afla mai multe despre mine și despre rutina chirurgicală.