Open/Close Menu Chirurgia umărului și a mâinii, artroscopie umăr, ortopedie sportivă

Acest articol este despre kinetoterapie și recuperare umăr dureros. Kinetoterapie înseamnă literalmente „terapia prin mișcare”. Presupune remedierea unei probleme de sănătate care este legată de corp. Constă în utilizarea de exerciții, dispozitive de asistență și alte metode (cum ar fi masajul, crioterapia, electroterapia, etc.) pentru conservarea, îmbunătățirea sau restaurarea mișcării și a funcției fizice. Afecțiunile care implică articulația umărului și a centurii scapulare beneficiază enorm de terapia prin mișcare. Fiziokinetoterapia este esențială pentru a optimiza rezultatul chirurgiei umărului. Kinetoterapeuții oferă un ajutor de neprețuit, având un rol foarte important în reeducarea fizică a umărului operat dar și în tratamentul primar al patologiilor umărului care pot fi tratate conservator.

Kinetoterapie – un pic de istorie

Kinetoterapia a evoluat din gimnastică (din greacă, γυμνασία – exerciții în pielea goală). Procedurile descrise încă din antichitate cuprindeau exerciţii de ținută sau postură, lupta cu sabia, aruncarea suliţei şi a discului, alergare, box, sărituri și înot. Medicii antici, printre care Hipocrate, Antylos – întemeietorul gimnasticii terapeutice, Herodicus, etc., au sistematizat această știință. La începutul secolului al XIX-lea, Per H. Ling (Suedia) a promovat utilizarea formală a exercițiilor de gimnastică pentru o mai bună sănătate. Terapia prin mișcare a continuat să se dezvolte în secolul al XX-lea pentru a ajuta atât la gestionarea poliomielitei, cât și a tratamentelor soldaților răniți, supraviețuitori ai războaielor mondiale. Chirurgii de umăr au realizat în timp că procedurile de kinetoterapie sunt eficiente în îmbunătățirea multor afecțiuni și pot îmbunătăți rezultatele postoperatorii.

Kinetoterapia dedicată centurii scapulare și membrului superior au o valoare inestimabilă în tratamentul afecțiunilor umărului.

Kinetoterapie umăr – Recuperare umăr

În termeni foarte de bază, mult simplificat, strategiile de kinetoterapie pentru umăr pot fi împărțite în trei direcții: protecție, mobilizare și intărirea musculaturii.

Protecția

Se realizează de obicei prin folosirea unor bandaje, atele sau mai nou a unor orteze de umăr care asigură evitarea anumitor mișcări active. Imobilizarea într-o orteză de umăr este indicată după o intervenție chirurgicală sau în cazul unui tratament conservator. Timpul dedicat imobilizării in orteză este echivalent cu timpul necesar cicatrizării sau vindecării structurilor anatomice bolnave.

Mobilizarea 

Se realizează inițial în prezența chirurgului sau kinetoterapeutului după indicații precise. Se începe cu mobilizare pasivă asistată. Terapeutul sau medicul susține greutatea brațului si efectuează mișcarea, în timp ce pacientul nu schițează nicio mișcare activă. Auto-mobilizarea pasivă are loc atunci când pacientul își mobilizează articulația în curs de vindecare cu ajutorul mâinii opuse sau folosind tehnici pasive de stretching.  Gravitația se poate utiliza în exercițiile de pendulare. Exercițiile active asistate sunt recomandate odată ce structurile anatomice sunt parțial vindecate, dar au încă nevoie de protecție. Cele mai multe dintre aceste exerciții sunt finalizate cu ajutorul celuilalt braț, sau folosind un baston sau un scripete. Aceste exerciții sunt mereu personalizate de către chirurgul de umăr sau de către kinetoterapeut. Durerea de umăr trebuie evitată în timpul kinetoterapiei.

Întărirea musculaturii

Împreună cu dezvoltarea propriocepției sunt necesare pentru menținerea, restaurarea sau îmbunătățirea mișcării. Consolidarea este de obicei recomandată odată ce amplitudinile mișcării a fost restabilite în toate planurile. Evident, kinetoterapia umărului este mult mai complexă și poate include, de asemenea, masaj, exerciții pentru o mai bună coordonare, fizioterapie și alte modalități stăpânite de kinetoterapeuții profesioniști.

Kinetoterapie pentru umăr dureros

Kinetoterapia umărului este indicată după consultul ortopedic de specialitate cu un chirurg de umăr. Orice strategie de tratament trebuie întotdeauna personalizată fiecărui pacient în parte. Ea trebuie aplicată de către un fizioterapeut licențiat, uneori sub supravegherea unui medic specialist în recuperare medicală. Pacientul primește de obicei instrucțiuni de auto-kinetoterapie pentru a putea efectua exercițiile și acasă.

Programează o consultație

Recuperarea umărului acasă. Auto – kinetoterapie

Echipamentul necesar completării majorității programelor auto – kinetoterapie a umărului este relativ simplu. Cele mai sofisticate piese de echipament includ un baston sau o coadă de mătură, o frânghie cu scripete și benzi elastice. Aceste articole pot fi comandate ușor online. Unii pacienți aleg să folosească o umbrelă. Exercițiile inițiale sunt cel mai bine efectuate în poziția culcat pe spate, pot fi realizate cu ușurință pe canapea, pe jos sau pe un pat. Utilizarea pernelor pufoase pentru sprijinirea cotului este descurajată; este mai bine să folosiți un teanc de pături sau prosoape. Greutățile libere au un rol limitat în kinetoterapia umărului, dar pot fi utilizate selectiv, de exemplu sticle cu apă. Și în final, mai ales după anumite proceduri chirurgicale, este important ajutorul unui însoțitor (soțul sau soția, fiu/fiică, un prieten, etc.).

Vor urma articole despre kinetoterapie pentru umăr cu exemple de exerciții sub îndrumarea kinetoterapeuților parteneri

Colaborarea cu kinetoterapeuții este esențială pentru o practică chirurgicală de succes in tratarea afecțiunilor umărului. În calitate de chirurg  ortoped supraspecializat în artroscopia umărului și în chirurgia reconstructivă a umărului, rolul meu ar fi inutil fără o colaborare strânsă cu fizio-kineto-terapeuți dedicați. Vă mulțumesc sincer tuturor celor care vă dedicați viața profesională înțelegerii sistemul musculo-scheletal pentru a ajuta pacienții și chirurgii în gestionarea afecțiunilor umărului.

Dr. Andrei Popescu si kinetoterapeuti colaboratori. Kinetoterapia umarului. fizioterapie umar dureros

Recomand citirea articolului:

Comparing expert opinion within the care team regarding postoperative rehabilitation protocol following rotator cuff repair.  Liam T. Kane, BS Mark D. Lazarus, MD Surena Namdari, MD, MSc Amee L. Seitz, DPT, PhD Joseph A. Abboud, MD.  JSES May 05, 2020 DOI:10.1016/j.jse.2020.01.097