Open/Close Menu Chirurgia umărului și a mâinii, artroscopie umăr, ortopedie sportivă
Artroscopie umar. Dr. Popescu si echipa de chirurgia umarului in Bucuresti.

Artroscopia de umăr. Definiție

Artroscopia umărului este o tehnică chirurgicală minim invazivă modernă folosită curent de chirurgii supraspecializați în chirurgia umărului. Tehnica artroscopică presupune introducerea unui instrument optic numit artroscop și a instrumentelor de lucru în articulația umărului. Inciziile sunt mici și nu influențează recuperarea postoperatorie precum incizia mare din chirurgia deschisă. Cu ajutorul artroscopiei de umăr se pot trata majoritatea patologiilor de umăr: tendinita și ruptura de coafă a rotatorilor, luxația de umăr, calcificările și bursita subacromială, sindromul de impingement subacromial, etc.

Umărul – introducere, anatomie funcțională

Umărul este format din 4 articulații distincte care funcționează sincron și complementar: articulația glenohumerală, articulația acromio-claviculară, articulația scapulo-toracală și articulația sterno-claviculară. Mișcarea complexă este efectuată în principal de mai mulți mușchi care au origine pe omoplat. Patru dintre aceștia formează coafa rotatorilor – o structură tendinoasă asemănătoare unei manșete. Vă puteți imagina cusătura mânecii unei cămăși la nivelul umărului sau al epoleților. Manșeta sau coafa rotatorie se inseră pe capul humeral și este alcătuită din tendoanele mușchilor supraspinos, infraspinos, rotund mic și subscapular.

Umărul are cele mai multe grade de libertate de mișcare ca urmare a adaptării, din punct de vedere evolutiv, de la mersul patruped, la necesitatea aducerii mâinii în câmpul vizual la oameni. Aceasta adaptare de-a lungul mileniilor nu s-a terminat încă. Dar datorită ei ne putem servi astăzi de complexitatea mișcărilor umărului în viața cotidiană. Link către un articol cu fotografii despre anatomie comparată / asemănarea umărului la balene, patrupede, om.

Artroscopia de umăr, tehnică chirurgicală modernă

Istoric, procedura de reinserție a coafei rotatorilor se efectua printr-o incizie chirurgicală. Recuperarea după chirurgia clasică deschisă este în general greoaie și diminuează rezultatele clinice pe termen scurt și mediu. Chirurgia modernă minim invazivă oferă astăzi soluții artroscopice: procedura numită artroscopia de umăr se efectuează cu ajutorul unui telescop și a unor instrumente cu diametre mici prin incizii nu mai mari de 5mm.

Cu ajutorul coafei rotatorilor efectuăm majoritatea mișcărilor brațului. Coafa rotatorilor are rol și în stabilizarea umărului. Un accident sportiv sau uzura crescută ca urmare a stresului mecanic repetitiv pot duce la ruperea unuia sau mai multor tendoane în apropierea zonei de inserție pe os. Incidența patologiilor la acest nivel crește odată cu vârsta.

Reinserția sau repararea chirurgicală a coafei rotatorilor este indicată atunci când tratamentul conservator ortopedic a fost epuizat. Sau când metodele alternative de tratament nu mai garantează o vindecare corectă. Artroscopia de umăr este metoda modernă ideală pentru un tratament minim invaziv.

Cu ajutorul artroscopiei se pot trata majoritatea patologiilor umărului, precum instabilitățile de umăr (dislocarea sau luxația umărului), tendinita coafei rotatorilor, bursita subacromială, sindromul de impingement subacromial, calcificarea, inflamația tendonului cap lung al bicepsului, instabilitățile acromioclaviculare, etc.

Programează o consultație

Artroscopia de umăr – supraspecializare în cadrul ortopediei generale

Spre deosebire de artroscopia de genunchi, artroscopia de umăr este mult mai complexă. Tehnica chirurgicală artroscopică necesită aparatură modernă, dotări speciale în sala de operații și colaborarea interdisciplinară cu medicii anesteziști, medici cardiologi sau interniști. Chirurgul trebuie să aibă o rutină dedicată păstrării expertizei și antrenamentului specifice domeniului.

În ultimii ani, chirurgia umărului împreuna cu artroscopia de umăr a devenit o supraspecializare în cadrul ortopediei și traumatologiei. Chirurgul ortoped specialist are nevoie de o pregătire îndelungată după terminarea specialității de bază pentru a performa în domeniul artroscopiei de umăr. Stagiile de formare dedicate supraspecializării și coordonate de către mentori în centre cu volum mare de operații pe umăr sunt obligatorii. Cursurile și congresele sunt binevenite pentru networking și împărtășirea rezultatelor studiilor clinice sau ultimelor tehnici chirurgicale. Dar nu fac parte din ”grosul” pregătirii unui chirurg supraspecializat în chirurgia umărului.

Artroscopia de umăr ca rutină chirurgicală principală

Pentru a se păstra deasupra curbei de învățare, un chirurg de umăr trebuie sa performeze cel puțin 300 de artroscopii de umăr pe an, din care 70% din proceduri să fie reconstructive. Evidența și documentarea operațiilor este obligatorie pentru a putea analiza statistic rezultatele. Este importantă analiza situației pacienților operați și critica gesturilor chirurgicale – asemănător analizei video la sportivii de performanță. Cu ajutorul statisticilor și a studiilor clinice, chirurgul de umăr caută activ metode care să ducă la îmbunătățirea tehnicilor chirurgicale și respectiv a rezultatelor postoperatorii, în folosul pacienților.

Artroscopia de umăr – supraspecializare aparte – poate fi considerată sport de performanță. Pacientul beneficiază mai mult cu cât tehnica chirurgicală este mai evoluată și mai precisă și cu cât chirurgul este mai performant.

După această introducere vor urma o serie de articole de informare pentru pacienți și colegi medici sau fizioterapeuți dedicate tehnicilor artroscopice pentru fiecare patologie de umăr în parte:

Experiența și competența medicului supraspecializat în chirurgia umărului sunt cruciale pentru o terapie de succes cu recuperare rapidă

Succesul tratamentului începe întotdeauna cu o indicație terapeutică bazată pe o vastă expertiză în domeniu. De obicei se indică epuizarea tratamentului conservator și abia apoi sunt efectuate tehnici minim invazive: artroscopia de umăr, chirurgia reconstructivă sau înlocuirea articulației cu o proteză de umăr. Cu un tratament corect orientat și efectuat la timp se pot evita complicarea afecțiunilor umărului.

Dr. Popescu a adus în București experiența și logistica necesare tratării pacienților cu afecțiuni ale articulației umărului. Patologiile cronice, acute, de la severe la ușoare sunt adresate prin metode de tratament minim invaziv. Artroscopia de umăr, artroplastia și chirurgia reconstructivă sunt practicate la cele mai înalte standarde atât din perspectiva dotărilor tehnice și a logisticii medicale. Protocoalele terapeutice sunt similare cu cele din clinicile din Germania și din Franța, acolo unde Dr. Popescu s-a specializat.

Aveți întrebări despre tratamentul afecțiunilor de umăr în sport și în viața de zi cu zi? Pentru informații suplimentare sau programarea unei consultații, accesați vă rog pagina de contact.

Click pentru a afla mai multe despre Dr. Popescu și despre rutina chirurgicală.