Open/Close Menu Chirurgia umărului și a mâinii, artroscopie umăr, ortopedie sportivă
ruptura supraspinos

Mușchiul supraspinos este un mușchi component al coafei rotatorii de a nivelul umărului, cu funcția de abducție (ridicarea laterală a brațului) și rotație externă, și unul dintre cele mai implicate tendoane în fenomenele inflamatorii.

Mulți pacienți se confruntă cu durere la nivelul umărului datorată inflamației tendonului supraspinos, durere care nu trebuie neglijată, ci corect diagnosticată și tratată. 

Ce este tendinita de supraspinos? 

Tendinita mușchiului supraspinos este o afecțiune inflamatorie, o cauză frecventă de durere la nivelul umărului, cu o prevalență crescută la grupa de vârstă 45-65 de ani. 

Tendinita supraspinosului apare de obicei ca urmare a sindromului de impingement, unde există un contact anormal între tendonul supraspinos și acromion. Mișcările repetitive, în prezența acestui contact anormal duc în timp la apariția unor microleziuni și ulterior la inflamația dureroasă a tendonului. 

Tendonul supraspinos este cel mai afectat dintre cele patru tendoane ale coafei rotatorii, bărbații fiind afectați de două ori mai frecvent decât femeile în grupa de vârstă de peste 35 de ani.

Din punct de vedere anatomic, mușchiul supraspinos are originea posterior si superior la nivelul omoplatului, în fosa supraspinoasă, cu un traiect spre lateral unde trece pe sub arcul osos creat de acromion spre inserția sa la nivelul trohiterului humerusului. Inervația este asigurată de nervul suprascapular iar rolul mușchiului este în mișcarea de abducție, în special inițiere sa, a primelor grade de abducție dar și a rotației externe a brațului, desigur in corelare cu funcția mușchiului infraspinos.

Spre inserția de la nivelul humerusului, corpul muscular se continuă cu tendonul mușchiului supraspinos, format din fibre de colagen, în peste 95% fibre puternice de colagen tip I.

Marginea sa anterioară este mai rezistentă și reprezintă limita posterioară  a intervalului rotatorilor, iar marginea posterioară este despărțită printr-o fascie fină de mușchiul infraspinos.  

Tendinita de supraspinos – Cauze            

Cauzele determinante ale apariției inflamației și a tendinitei mușchiului supraspinos sunt multiple, însă reamintim câteva: 

  • Activitate intensă repetitivă – prin suprasolicitarea umărului, care poate fi în context sportiv sau prin prisma unor ocupații ce necesită ridicarea sau caratul de greutăți.
  • Sportivi care execută mișcări repetitive, mai ales dintr-o poziție ridicată a brațului peste nivelul umărului, precum cei care practică tenisul, înotul, volley. Un aspect important îl reprezintă și „încălzirea” bună înaintea efortului fizic.
  • Poziția incorectă pe parcursul zilei, mai ales la persoanele care petrec mult timp la birou, duce la apariția unor contracturi musculare compensatoare, ceea ce va schimba lanțul kinetic normal al omoplatului cu posibila inflamație a tendoanelor supuse unor eforturi neobișnuite
  • Lovitură directă în umăr poate declanșa o bursită traumatică reactivă și inflamația tendonului supraspinos 
  • Vârsta – s-a demonstrat o creștere progresivă a afectării pacienților începând cu 35 de ani, cu un maxim în grupa de vârstă de 45-65 de ani. 
  • Impingement subacromial – îngustarea spațiului delimitat de capul humeral și acromion prin care glisează în mod normal tendonul supraspinos, duce la leziunea acestuia și apariția inflamației.   

Simptome ale tendinitei de supraspinos  

Tendinita mușchiului supraspinos poate uneori să fie trecută cu vederea, însă ceea ce îi determină pe pacienți să se adreseze medicului ortoped este durerea. Inițial aceasta apare doar ocazional, în timpul eforturilor fizice sau mișcărilor repetitive, dar în timp aceasta va persista și în repaus. 

  • Durerea umărului, profundă cu caracter înțepător sau de arsură în partea antero-laterală a umărului, care poate să iradieze în jos.
  • Prezența unui arc dureros la mișcarea de abducție (ridicare laterală) a brațului, de obicei între 80-120 de grade amplitudine
  • Slăbiciune musculară
  • Incapacitatea de a mobiliza activ articulația umărului peste un anumit prag
  • Durere nocturnă care trezește pacientul din somn, mai ales din poziția laterală pe umărul afectat
  • Dificultăți în realizarea activităților cotidiene
  • Spre deosebire de mobilizarea activă care este dificilă sau incompletă, mobilizarea pasivă de către medicul examinator este posibilă și normală.  

Tendinita de supraspinos – Factori de risc 

  • Contractura musculară în urma unei poziții incorecte
  • Vârsta – persoanele de peste 35 de ani, mai ales sportivii, încep deja să fie afectați de această problemă
  • Traumatism în antecedente la nivelul umărului 

Când trebuie să vezi un medic? 

În unele cazuri ușoare de tendinită a supraspinosului, mai ales dacă este primul episod, simptomele pot trece de la sine cu o perioadă de repaus, însă pot persista și câteva luni în funcție de severitate. Este recomandat să apelați la expertiza unui specialist dacă: 

  • Durerea vă împiedică să vă desfășurați activitate de zi cu zi
  • Durerea nu se ameliorează prin simplul repaus 
  • Episodul inflamator a reapărut după o perioadă fără durere
  • În prezența febrei și a aspectului inflamat, roșu al umărului
  • Dacă aveți o altă infecție activă care s-ar putea extinde la umăr
  • Dacă urmați un tratament cu medicamente care scad imunitatea și vă fac susceptibili la infecții, precum corticosteroizii li imunosupresoarele. 

Pentru programare, accesați link-ul și intrați în legătură cu noi!  

Tendinita de supraspinos – Diagnostic

Trebuie subliniat faptul că antiinflamatoarele sau analgezicele pot fi o soluție pe termen scurt, ameliorând durerea pe moment, însă niciunul dintre aceste medicamente nu tratează tendinita “de la rădăcină”. 

Aveți nevoie de o consultație specializată, deoarece doar medicul specialist poate pune un diagnostic. A lăsa timpul să treacă și să asteptați ca durerea să treacă de la sine nu este o soluție. 

Pentru a fi tratată corect tendinita de supraspinos, trebuie depistată mai întai cauza. În acest scop, metodele de diagnostic pot fi următoarele: 

  • Examen clinic – va examina prin manevre specifice prezența arcului dureros dar și funcția mușchiului supraspinos prin diferite teste clinice 
  • Radiografia de umăr
  • Ecografia de umăr
  • Rezonanța magnetica (RMN) 

Tratament pentru tendinita de supraspinos 

În funcție de severitatea tendinitei, medicul ortoped vă poate recomanda diferite tratamente, cele mai frecvente tehnici și modalități vor fi detaliate în continuare:  

Repausul fizic

Repausul umărului și al brațului reprezintă prima acțiune în limitarea procesului inflamator, mai ales că majoritatea accidentărilor apar pe terenul de sport sau în sălile de forță. 

Aplicații locale reci

Vor fi aplicate pachete reci sau gheața înfășurată într-un prosop pe zona dureroasă timp de 15-20 de minte odată, de 3-4 ori pe zi. 

Medicație antiinflamatoare

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt principala clasă de medicamente care se recomandă în inflamația acută a sistemului musculo-ligamentar, ajută la reducerea inflamației dar și ameliorarea durerii.  

Fizioterapia

Există metode non-invazive de tratament a inflamației de la nivelul coafei rotatorilor. Scopul acestor metode este de a stimula musculatura, a crește circulația sanguină locala pentru a reduce inflamația și totodată de a aduce factori care stimulează repararea fibrelor lezionate. 

Tratamentul cu unde sau șocuri este o opțiune excelentă mai ales în cazul sportivilor care doresc o recuperare cât mai rapidă sau a persoanelor care au nevoie să se întoarcă la muncă cât mai repede.  

Benzile kinesiologice sau ortezele de umăr

Benzile kinesiologice sunt benzi din material adeziv care se aplică direct pe piele și se orientează în așa fel și configurație pentru a suplini funcția musculaturii afectate pe care dorim să o protejăm cât mai mult.

Ortezele pot fi utilizate pentru a pune în repaus articulația umărului în perioadele de odihnă sau de modificare a activității.  

Infiltrațiile cu corticosteroizi

Injecția cu antiinflamator corticosteroid este o opțiune de tratament dacă durerea tot persistă. Aceasta se efectuează în cabinetul medicului pentru a reduce inflamația și durerea prin acțiunea locală directă a medicamentului. 

Medicul specialist ortoped este singurul care vă poate recomanda în siguranță efectuarea acestei intervenții deoarece infiltrațiile repetate mai dese decât este nevoie pot avea urmări negative.  

Artroscopia de umăr 

În cazurile refractare la tratament unde s-au încercat toate variantele ar pute fi necesară operația de artroscopie de umăr. Prin examenul artroscopic se evaluează direct starea tendonului afectat cât și alte eventuale patologii concomitente. În funcție de severitate se poate îndepărta țesutul inflamat care produce durerea, îndepartarea cauzei care a produs această leziune în condițiile în care aceasta este secundară unui sindrom de impingement. Iar în cazurile severe în care tendonul este avansat deteriorat, poate fi necesară reinserția cu ajutorul ancorelor și sutura sa. Uneori este necesara adiția unei autogrefe, de obicei din bicepsul alaturat (tendonul cap lung al bicepsului), sa a unui petec din colagen.            

Cum poate fi prevenită tendinita de supraspinos

Majoritatea cazurilor de tendinită sunt cauzate de suprasolicitare, astfel cel mai bun tratament este prevenția. Este important să se evite sau să se modifice activitatea care produce simptomele.

 Trebuie corectată problema care se află la bază, precum postura incorectă sau tehnicile incorecte de executare a exercițiilor în cazul sportivilor.

Încălzirea articulațiilor și pregătirea mușchilor treptat pentru activitatea la care ți veți supune.

Opriți-vă din activitatea fizică dacă apare o durere bruscă și neobișnuită și căutați un specialist în chirurgia umărului. 

 Tendinita supraspinosului este o afecțiune care poate fi dureroasă și limitatoare. Cu tratament adecvat, majoritatea persoanelor se recuperează complet.