![Durerea de umăr. Cauze. Ecografie umar. Dr. Popescu](https://drandreipopescu.com/wp-content/uploads/2019/10/IMG_0157-2-1140x855.jpg)
Leziunile și afecțiunile umărului nu sunt rare. Tot mai mulți oameni se plâng de durere de umăr apărută neexplicat, din senin. Durerea de umăr are cauze variate. Ele se pot datora mișcărilor repetitive la muncă, suprasolicitării mecanice, modificărilor metabolice legate de vârstă sau menopauză, sau în urma unor accidentări sportive mai vechi trecute cu vederea. Durerea de umăr reprezintă întotdeauna un semnal de avertizare din partea corpului. În acest articol sunt explicate o parte din mecanismele biomecanice răspunzătoare.
Anatomie umăr: coafa rotatorilor, bursa subacromială
Manșeta rotatorilor numită și coafa rotatorilor este tendonul comun de inserție al unui grup de patru mușchi care au originea pe omoplat. Mușchii se numesc subscapular, supraspinos, infraspinos și rotund mic. Ei converg către exterior într-un tendon comun care acoperă capul humeral și închid articulația umărului ca o manșetă. Vă puteți imagina cusătura mânecii unei cămăși la nivelul umărului sau al epoleților. Între coafa rotatorilor și acromion și deltoid se află un țesut numit bursă subacromiala. Bursa ajută la alunecarea straturilor între ele în timpul mișcării. Al doilea strat muscular este muschiul deltoid care dă și forma exterioară a umărului.
Durerea de umăr. Cauze
Durerea de umăr este deseori declanșată de o anomalie în manșeta rotatorilor: o inflamație, o ruptură, o dezinserție sau o calcificare. Durerea în acest caz nu este legată de articulație, ci mai degrabă de țesuturile moi din apropiere. Bursa subacromială se inflamează datorită numărului ridicat de celule inflamatorii trimise de organism special în regiune să vindece. Acestea ajung însoțite de mult lichid care umflă propriu-zis bursa. Inflamarea bursei subacromiale se numește bursită inflamatorie. Aproape orice mișcare a brațului creează o presiune suplimentară pe bursa deja inflamată și va produce automat durere. De asemenea, noaptea când pacientul doarme culcat, lichidele se redistribuie gravitațional, cresc volumul bursei inflamate și produc durere. Tipic, intensitatea durerii de umăr crește spre a doua parte a nopții.
Organismul sesizează durerea de umăr exacerbată la mișcare și va produce mecanisme de compensare biomecanică să contracareze mișcările dureroase. Muschii care coordonează mișcarea omoplatului pe torace vor funcționa anormal disbalansând și mai mult funcționarea umărului. Așa se explică persistența contracturilor cronice a musculaturii gâtului, mușchiului trapez și a durerilor coloanei toracale sau între omoplați. Într-un final se creeaza un cerc vicios care întreține o inflamație cronică subacromială, un disbalans muscular cu contracturi, o funcție redusă a articulației umărului și cronicizarea durerii.
Durerea de umăr cauzată de o contractură musculară compensatorie
Există situații când o contractură cronică de cauză posturală (muncă îndelungată la birou) cu un mușchi trapez dureros sau în urma activităților repetitive îndelungate produc un disbalans muscular scapulo-toracic. Acesta împiedică mișcarea normală a umărului și va crea o bursită subacromială secundară. Tabloul clinic este de impingement subacromial. Tratamentul în acest caz este strict conservator și constă în reeducare posturală și kinetoterapie. Scopul este corectarea mișcării omoplatului pe torace, deci reeducarea scapulo-toracică. Din păcate, multe cazuri ajung să fie operate cu indicația de bursectomie si acromioplastie datorită neințelegerii cauzei primare: disbalansul muscular scapulo-toracic este cauza, nu bursita subacromială secundară.
Durerea de umăr cauzată de calcificarea subacromială
În general la paciente în jurul vârstei de 40 ani, uneori postpartum și la premenopauză apar modificări hormonale care schimbă metabolismul local al zonei de inserție a coafei rotatorilor. Ionii de calciu încep să se acumuleze în afara celulelor și se conglomerează în calcificări intratendinoase sau subacromiale. Organismul sesizează aceasta calcificare ca pe un corp străin și trimite celule inflamatorii pentru a-l elimina. Celulele inflamatorii nu pot ajunge local decât prin bursa subacromială care se inflameaza datorită surplusului de celule și lichide. Astfel, cercul vicios cu durere de umăr, contracturi și disbalans muscular se reface. Unii pacienți dezvoltă o capsulită retractilă (umăr înghețat) la scurt timp după dispariția calificărilor subacromiale.
Același mecanism de apariție a durerii de umăr este prezent și în rupturile traumatice sau degenerative de coafă rotatorie.
Chirurgia supraspecializată a umărului. Artroscopia de umăr. Chirurgia reconstructivă a umărului.
Rolul chirurgului supraspecializat în chirurgia umărului este să înțeleagă perfect mecanismul apariției patologiei umărului, să pună un diagnostic corect, să îi explice pacientului lanțul cauzal și să îi ofere luarea deciziei informate asupra tuturor opțiunilor de tratament. Tratamentul va fi aplicat de chirurgul de umăr conform expertizei dobândite în urma supraspecializării, oferind astfel maximul de șansă pentru o vindecare corectă și completă.
Scopul principal al tratamentului este de a restabili rapid funcția și mobilitatea necesare activităților cotidiene. Opțiunile terapeutice în chirurgia umărului s-au dezvoltat rapid în ultimii ani. Multe boli pot fi tratate cu succes fără intervenții chirurgicale, prin tratament conservativ ortopedic: injecții, terapie cu unde șoc, antrenament ghidat medical sau fizioterapie. Abia după ce s-au epuizat toate metodele de tratament conservator și suferința persistă se poate discuta despre chirurgie: artroscopia umărului sau chirurgia deschisă.
Artroscopia de umăr
Dacă totuși este necesară o operație, aceasta se realizează într-un cadru specific organizat, într-un centru dedicat chirurgiei umărului. Nu numai chirurgul trebuie să aibă o rutină riguroasă și o experiență vastă în artroscopia sau protezarea umărului, dar și echipa lui: medic anestezist, asistenții de sală, chirurgii secunzi, etc. Organizarea centrului este specifică datorită echipamentului special folosit doar în acest tip de intervenții.
Experiența și competența medicului supraspecializat în chirurgia umărului sunt cruciale pentru o terapie de succes cu recuperare rapidă
Succesul tratamentului începe întotdeauna cu o indicație terapeutică bazată pe o vastă expertiză în domeniu. De obicei se indică epuizarea tratamentului conservator și abia apoi sunt efectuate tehnici minim invazive, infiltrații, artroscopia de umăr, chirurgia reconstructivă, transferuri tendinoase sau înlocuirea articulației cu o proteză de umăr. Cu un tratament corect orientat și efectuat la timp se pot evita complicarea afecțiunilor umărului.
Dr. Popescu a adus în București experiența și logistica necesare tratării pacienților cu afecțiuni ale articulației umărului. Patologiile cronice, acute, de la severe la ușoare sunt adresate prin metode de tratament minim invaziv. Artroscopia de umăr, artroplastia și chirurgia reconstructivă sunt practicate la cele mai înalte standarde atât din perspectiva dotărilor tehnice și a logisticii medicale. Protocoalele terapeutice sunt similare cu cele din clinicile din Germania și din Franța, acolo unde Dr. Popescu s-a specializat.
Aveți întrebări despre tratamentul afecțiunilor de umăr în sport și în viața de zi cu zi? Pentru informații suplimentare sau programarea unei consultații, accesați vă rog pagina de contact.
Click pentru a afla mai multe despre Dr. Popescu și despre rutina chirurgicală.