Open/Close Menu Chirurgia umărului și a mâinii, artroscopie umăr, ortopedie sportivă
Artroscopie umăr reparare ruptura coafa rotatorilor. Artroscopia umărului

Acest articol este despre artroscopia umărului. Tehnica chirurgicală minim invazivă numită și artroscopie de umăr este utilă pentru repararea rupturii de coafă a rotatorilor, stabilizarea umărului instabil (umăr dislocat), debridarea bursei subacromiale, articulațiilor gleno-humerale sau acromio-claviculare.

Artroscopia umărului este o tehnică chirurgicală minim invazivă modernă, utilă mai ales în repararea rupturii de coafă a rotatorilor.

Cu ajutorul artroscopiei umărului se pot efectua multiple intervenții chirurgicale complexe. Până la dezvoltarea tehnicii speciale minim invazive, acestea erau posibile în condiții grele și doar prin deschiderea articulației. Folosind o tehnică minim invazivă, evitând expunerea chirurgicala deschisă a articulației, riscurile de infecție și sângerare scad. Vizualizarea artroscopică este superioară chirurgiei clasice deschise în majoritatea patologiilor de ortopedie sportivă a umărului. Acest lucru a dus la scăderea timpului operației si respectiv a riscurilor globale la care este expus pacientul.

Artroscopia de umăr presupune examinare a leziunilor din interiorul articulației glenohumerale cu ajutorul artroscopului.

Artroscopul este un instrument optic chirurgical care se introduce în articulația umărului. La acesta este conectată o cameră video care transmite imagini în timp real către un monitor medical. Cu ajutorul unor instrumente special create pentru chirurgia minim invazivă artroscopică se pot efectua proceduri diagnostice dar mai ales intervenții chirurgicale complexe.   

În filmul de mai jos este explicat principiul tehnicii ‘artroscopia umărului’:

Una dintre intervențiile frecvente care folosesc artroscopia de umăr este repararea rupturii coafei rotatorilor. Tendoanele care efectuează mișcările de rotație și ridicare a brațului formează in zona lor de inserție pe capul humeral o structură numită manșetă/coafă rotatorie sau coafa rotatorilor. Aceaste tendoane (subscapular, tendon cap lung al bicepsului, supraspinos, infraspinos, rotund mic) suferă patologii la fel ca orice tendon din corp, în urma unor accidentări, schimbări metabolice, îmbătrânire sau prin uzură. Alte intervenții de efectuat cu ajutorul artroscopiei de umăr sunt stabilizările artroscopice pentru luxațiile (dislocarea) umărului: reinserția labrumului glenoidian (Operația Bankart) și stabilizarea artroscopică cu ajutorul grefelor de os (cu autogrefa proces coracoid – Operația Latarjet, cu autogrefă din propria creastă iliacă – Operația Eden-Hybinette).

Programează o consultație

În acest film este exemplificată reinserția artroscopică a coafei  rotatorilor:

Alte intervenții realizabile cu ajutorul artroscopiei de umăr sunt: extragerea corpilor liberi intraarticulari sau extraarticulari, tratamentul leziunilor tendonului cap lung al bicepsului, tenodeza sau tenotomia de biceps, bursectomia, tratamentul tendinitelor cronice recalcitrante, tratamentul instabilității umărului, a leziunilor cartilaginoase, tratamentul impingementului subacromial, stabilizarea articulației acromio-claviculare, etc.

Dr. Popescu este supraspecializat în artroscopia umărului și folosește în rutina sa chirurgicală tehnici artroscopice avansate. Urmând acest link https://drandreipopescu.com/tratamente/chirurgia-umarului/ veți putea consulta lista intervențiilor artroscopice și deschise efectuate de Dr. Popescu, printre care și repararea rupturii de coafă a rotatorilor.

Pentru programări puteți folosi pagina de contact.