Capsulita retractilă sau adezivă, cunoscută și sub denumirea de umăr înghețat, este caracterizată de rigiditate, limitarea mișcărilor și durere la nivelul articulației umărului. Este o maladie a umărului care se agravează în timp, se manifestă prin durere de umăr continuă și limitarea amplitudinilor mișcării. După o perioadă de timp dispare așa cum a apărut, boala fiind autolimitată, precum unele viroze. Desigur există excepții.
Anatomie umăr – rapel anatomic
Stabilitatea umărului este dată de humerus, omoplat și claviculă, de mușchi, de capsula articulară și de ligamentele care leagă structurile osoase. Capsula articulară a umărului este un element important. Integritatea sa menține un vid articular care contribuie la menținerea stabilității. Articulația umărului este special concepută pentru mobilitate, dar cu prețul unei instabilități relative.
Cauze capsulită retractilă – umăr inghețat
Din motive încă necunoscute, capsula suferă un proces de îngroșare și rigidizare, ceea ce duce consecutiv la limitarea mișcărilor și la durere de umăr. În general, capsulita retractilă apare idiopatic la adultul tânăr, între vârstele 40-60 de ani, cu predominanță pentru sexul feminin. Apare de obicei in perioada pre și postmenopauză, uneori asociată unei calcificări subacromiale dar mai des tendinitelor de coafă a rotatorilor. Umărul inghețat la bărbați este o raritate, apare mai degrabă posttraumatic sau postchirurgical.
Riscul de a dezvolta o capsulită retractilă crește la fumători, la pacienții cu istoric de boli tiroidiene sau prediabet. Uneori, umărul ingheață dacă membrul superior a fost imobilizat în urma unor intervenții chirurgicale sau a unui accident vascular cerebral. Alte antecedente medicale, precum bolile cardiovasculare, diabetul, sindromul metabolic sau boala Parkinson cresc riscul de apariție a capsulitei retractile de umăr.
Simptome capsulită retractilă
Capsulita are debut insidios, iar în evoluția ei se pot observa 3 stadii:
-în prima fază, apare durerea intensă de umăr, agravata la orice mișcare a umărului; aria de mobilitate scade progresiv iar după câteva zile durerea devine suportabilă.
-în a doua fază, de consolidare, numită forma floridă, rigiditatea umărului se accentuează, iar durerea scade în intensitate dar se cronicizează. Uneori, durerea de umăr este mai pronunțată în timpul nopții, provocând insomnii;
-în cea de-a treia fază, de dezghețare, mișcările umărului recapătă progresiv din amplitudini, deci afecțiunea se rezolvă în mod spontan, însă recuperarea completă poate dura între 1 și 3 ani.
Diagnostic capsulită retractilă
Diagnosticul de capsulită retractilă sau de umăr înghețat se stabilește în urma anamnezei, descrierii istoricului suferinței, examenului clinic și imagistic, toate având rolul de a exclude alte posibile maladii cu simptome asemănătoare. Medicul dumneavoastră evaluează mobilitatea umărului dureros în mod pasiv, ceea ce presupune că el este cel care imprimă mișcare articulației, dar și în mod activ. În ultimul caz, dumneavoastră veți efectua mișcările. Dacă suferiți de capsulită retractilă, amplitudinile mișcării sunt limitate atât pasiv, cât și activ.
Examenul imagistic presupune efectuarea unei radiografii pentru vizualizarea oaselor. Părțile moi pot fi evaluare prin ecografie musculo-scheletală dinamică și RMN, la recomandarea medicului curant.
Tratament pentru capsulita retractilă
Tratamentul este în principal de tip conservator, constând în fiziokinetoterapie țintită pe recuperarea umărului. Pentru diminuarea durerii și a inflamației asociate, se pot prescrie antiinflamatoare nonsteroidiene. La nevoie, medicul dumneavoastră ortoped vă poate propune o infiltrație în umăr cu corticosteorizi. Infiltrația în umăr trebuie efectuată sub ghidaj ecografic. Balneoterapia și înotul bras influențează evoluția clinică spre bine și se pare că grăbește vindecarea.
Un procent foarte mic de pacienți necesită intervenție chirurgicală artroscopică, minim invazivă, pentru a detensiona capsula. Procedura este elaborioasă și de dificultate mare. Trebuie efectuată de către un chirurg ortoped supraspecializat în chirurgia umărului cu rutină în artroscopia de umăr. Capsula articulară fiind foarte ingroșată face dificilă intrarea în umăr cu artroscopul. Artroliza artroscopică a umărului presupune secționarea capsulei articulare protejând nervii și vasele de sânge care trec în imediata vecinătate (mai puțin de 5 mm). Pe o perioadă care variază de la 6 săptămâni la 3 luni, este necesar ca pacientul să urmeze un protocol intensiv de recuperare prin fiziokinetoterapie și exerciții zilnice de mobilitate.
Experiența și competența medicului supraspecializat în chirurgia umărului sunt cruciale pentru o terapie de succes cu recuperare rapidă
Succesul tratamentului începe întotdeauna cu o indicație terapeutică bazată pe o vastă expertiză în domeniu. De obicei se indică epuizarea tratamentului conservator și abia apoi sunt efectuate tehnici minim invazive: artroscopia de umăr sau chirurgia reconstructivă. Cu un tratament corect orientat și efectuat la timp se pot evita complicarea afecțiunilor umărului.