Open/Close Menu Chirurgia umărului și a mâinii, artroscopie umăr, ortopedie sportivă
umărul anatomie comparată

Umărul este cea mai complexa articulatie a organismului uman. Patologiile frecvente de umăr pot fi ințelese prin prisma stiinței anatomie comparată. Stiati ca mamiferele marine (cetacee, balene, delfini) au stramosi comuni cu unele patrupede terestre? Contrar parerii generale, nu toate mamiferele au evoluat din ancestori acvatici. Ancestorii comuni ai balenelor si lupilor, numiti Pakinetus, au fost candva animale patrupede care traiau in zonele litorale. Se puteau deplasa in patru labe dar erau adaptate procurarii hranei si in apa, fiind excelenti inotatori. 

Datorita abudentei hranei din ape, si-au pierdut membrele posterioare iar membrele toracice s-au transformat in inotatoare pectorale. Desi aceasta evolutie se intinde pe milioane de ani, asemanarea formei omoplatului si umarului intre specii este incredibila. In imagini puteti observa schelete diferite: dinozauri marini, balena australa, bizon american, camila, cercopitec, urangutan – de comparat forma umarului.

Despre umăr și princiile de anatomie comparată

Umarul este cea mai complexa articulatie a organismului uman. Este format defapt din 4 articulatii distincte dar care functioneaza sincron si complementar. Are mai multe grade de libertate ca urmare a adaptarii, din punct de vedere evolutiv, de la mersul patruped, la necesitatea aducerii mainii in campul vizual la oameni. Aceasta adaptare dea lungul mileniilor nu s-a terminat inca, dar datorita ei ne putem servi astazi de complexitatea articulatiei umarului in viata cotidiana.

In schimb, stilul nostru de viata (ore de stat la birou sau calculator, din cand in cand excese in practicarea sportului preferat, etc.) s-a schimbat semnificativ in ultimul secol si ajunge sa influenteze foarte mult cauzele celor mai frecvente patologii ale umarului.

Experiența și competența medicului supraspecializat în chirurgia umărului sunt cruciale pentru o terapie de succes cu recuperare rapidă

Succesul tratamentului începe întotdeauna cu o indicație terapeutică bazată pe o vastă expertiză în domeniu. De obicei se indică epuizarea tratamentului conservator și abia apoi sunt efectuate tehnici minim invazive: artroscopia de umăr, chirurgia reconstructivă sau înlocuirea articulației cu o proteză de umăr. Cu un tratament corect orientat și efectuat la timp se pot evita complicarea afecțiunilor umărului.

Dr. Popescu a adus în București experiența și logistica necesare tratării pacienților cu afecțiuni ale articulației umărului. Patologiile cronice, acute, de la severe la ușoare sunt adresate prin metode de tratament minim invaziv. Artroscopia de umăr, artroplastia și chirurgia reconstructivă sunt practicate la cele mai înalte standarde atât din perspectiva dotărilor tehnice și a logisticii medicale. Protocoalele terapeutice sunt similare cu cele din clinicile din Germania și din Franța, acolo unde Dr. Popescu s-a specializat.

Aveți întrebări despre tratamentul afecțiunilor de umăr în sport și în viața de zi cu zi? Pentru informații suplimentare sau programarea unei consultații, accesați vă rog pagina de contact.

Click pentru a afla mai multe despre Dr. Popescu și despre rutina chirurgicală.